Kabaal Portaal ontwikkelt educatieve producten in de vorm van lesmateriaal, workshops en en online cursussen . Deze zijn bestemd voor het onderwijs en voor particulieren.  Korte projecten of workshops waarbij muziek, creativiteit stimuleren, techniek en zintuigelijke beleving een onderdeel zijn.  De disciplines muziek, mediatechniek en uitvoerende kunsten staan hierbij centraal. 

Workshops en cursussen zijn vaak maatwerk en kunnen aan uw wensen worden aangepast. Daarnaast verzorg ik ook trainingen voor leerkrachten op het gebied van mediatoepassingen binnen het onderwijs. Hoe ontwikkel je lesmateriaal met nieuwe media? Ook denk ik graag mee in het ontwikkelen van  CMK trajecten. 

De workshops onderwijs kunnen als losse lessen of project gegeven worden aan primair onderwijs, middelbaar onderwijs en de BSO. In overleg wordt afgestemd op welke wijze de les gegeven wordt; eenmalige workshop of een cyclus van meerdere lessen als project.


Digitaal stripverhaal

Maak je eigen stripverhaal met tekeningen, greenscreen fotografie en strip elementen.

Verslag van een cultuurcoach...

Workshop Ronduit Onderwijs

Tijdens de studiedag van Stichting  Ronduit Onderwijs mocht ik een workshop geven hoe je met de loopstation muziek in de klas kunt maken. Tijdens deze workshop werden leerkrachten uitgenodigd om mee te doen tijdens deze demo. Je kunt hier de demo van de workshop beluisteren.

Lees meer »

Podcast over Ons lichaam

Bij basisschool De Rank uit Alkmaar hebben leerlingen het project over het menselijk lichaam afgesloten met een podcast uitzending. In kleine groepjes werden verschillende lichaamsdelen besproken. Niet alleen geleerde feitjes kwamen aan bod, maar ook werden er ziektes gedeeld -'Oh ja, dat heb ik ook!' Leerzaam, ontspannend en leuk om te horen hoe leerlingen met een eigen podcast uitzending hun kennis graag willen delen.

Lees meer »

Kinderboekenweek hoorspel is succes

Deze week heb ik het project 'Kinderboek hoorspel maken' afgerond op een basisschool in Groet. In 4 weken tijd werkten de leerlingen aan een hoorspel waar ze verschillende hoofdstukjes uit het boek De Herrieflat van Kabalika voorlazen. Met zelf geluidseffecten maken en een lied inzingen was het hoorspel een unieke ervaring. 

Lees meer »

Proefdraaien met BeatFabriek

Nieuwe workshops ontwikkelen als cultuurcoach betekent ook; een keertje proefdraaien om te checken of het werkt. Vandaag was ik op een basisschool in Alkmaar om de nieuwe muzikale workshop Beat Fabriek uit te proberen. Wat een enthousiasme! Eerst even warm draaien om te leren tellen in de maat en daarna de verschillende muzikale onderdelen één voor één inspelen in een loopstation. Wat zo mooi is om te zien dat kinderen op elkaar reageren en elkaar uitdagen. Wie durft er als eerste een baslijntje in te 'hummen'? Beat - en harmony makers, zangers; iedereen komt een keertje aan bod.

Lees meer »

Heart beats met de handpan

Ik speel al een aantal jaren handpan en de laatste tijd ook wel eens live met publiek. Ik krijg veel reacties hierop. Mensen kennen het instrument nog niet en willen er wel eens kennis mee maken. Vanaf augustus organiseer ik 2x per maand een handpan sessie waarbij bezoekers zelf kennis kunnen maken met dit prachtige instrument. 

Lees meer »

Workshops seizoen 25-26

Voor het nieuwe seizoen hebben we een aantal nieuwe workshops ontwikkeld en sommige aangepast. Het aanbod is nu nog veelzijdiger geworden.


Bij de animatie wordt de tekst in beeld gebracht of ingesproken. Ook worden er geluidseffecten bij gemaakt om de animatie als compleet filmpje af te maken. Ideale opdracht tijdens dierendag of de week van de kinderpoezie. 

Animatie maken van poezie

Dieren rijmpjes lenen zich heel goed om de fantasie te prikkelen, vooral als deze twee dieren niet bij elkaar passen! Leerlingen krijgen de taalopdracht om een rijmpje van maximaal zes zinnen te bedenken over twee dieren. Daarna gaan ze dit rijmpje vertalen naar een animatie. Dit kan op verschillende manieren;

  • Animatie van plaatjes op kartonnen achtergrond (2D) - animatie app op iPad
  • Animatie van playmobiel figuurtjes voor greenscreen karton (3D) - animatie app op iPad
  • Animatie van bestaande dierenplaatjes op iPad met Keynote

Radio klaslokaal is een mediaworkshop die breed inzetbaar is. Elk onderwijs thema is geschikt om een radio uitzending van te maken. Leerlingen kunnen op deze manier reflecteren op wat ze geleerd hebben én leren om met elkaar te communiceren. Er ontstaan vaak mooie gesprekken en boeiende verhalen.

De voorbereiding op de workshop bestaat uit een productieplan van de uitzending. De leerkracht gaat vooraf aan de slag met het lesmateriaal en bereidt samen met de leerlingen de inhoud voor; waar gaat de uitzending over (thema) wat zijn de onderwerpen in de uitzending (onderdelen van het thema) en de samenstelling van de groepjes. Elke groepje maakt een uitzending van 10 minuten.

Een podcast serie over het menselijk lichaam

Groep 5/6 van basisschool De Rank uit Alkmaar heeft  het project 'Ons Lichaam' afgesloten met een podcast uitzending. In verschillende groepjes werden de lichaamsdelen besproken en vertelden leerlingen in hun eigen uitzending wat ze geleerd hadden tijdens het project. Darmen, hersenen, zintuigen en hart. Beluister de podcast uitzendingen...


Muziek:

De afval fanfare - leerlingen verzamelen vooraf afval en maken hier tijdens de workshop hun eigen muziekinstrument mee. Tijdens de afsluiting met het muziekstuk 'De afval fanfare' spelen ze hier op mee. We oefenen het lied de 'Afval fanfare' en spelen daarna onze eigen versie met de instrumenten, boomwhackers en een te gekke beat. Natuurlijk wordt hier een videoclip van gemaakt!

Meespelen in de 'Afval fanfare' is de muzikale afsluiting van dit project. Er is een speciaal lied voor geschreven wat leerlingen op hun knutsel instrumenten meespelen. De workshop bestaat uit twee disciplines die apart geboekt kunnen worden. Wil je zowel de beeld- als de muziekworkshop inzetten, boek dan tweemaal de workshop.

Beeldende kunst:

Kunst afval poster/animatie - Met een foto speurtocht door de wijk (om de school) brengen leerlingen het zwerfafval in kaart en maken ze foto's hiervan (iPad) Wat neem je waar op de stoep of in de parken? Ze verzamelen beelden van afval waar ze een mixed-media poster mee maken. Op school gaan ze aan de slag met de verzamelde beelden en maken hier een afval collage van (poster) of een animatie filmpje. Of er kan een gezamenlijk kunstwerk geknutseld worden van zwerfval. Zo recyclen ze afval tot digitale kunst! Leuk om schoolbreed een expositie te organiseren met afvalkunst. 


Willie zing je mee?

"Wie weet wie Wilhelmus was?" Met deze vraag start de workshop in de klas en gaan leerlingen op zoek naar antwoorden over het volkslied. Een korte puzzel waarbij ze worden meegenomen in een lesje geschiedenis. Daarna wordt de tekst onderzocht van het volkslied en schrijven we zelf een eigen versie. Natuurlijk draait het volkslied om zingen en oefenen we de eerste twee coupletten in de klas. Dat oefenen doen we met een zgn grafische partituur waarbij maat, ritme en toonhoogte vereenvoudigt worden om het lied in te studeren. Het volkslied wordt in muzikale delen opgesplitst en ontleed. Op deze manier ontdekken leerlingen hoe dit volkslied muzikaal in elkaar zit.

Als de muzikale onderdelen bekend zijn gaan leerlingen zelf aan de slag met het volkslied en maken ze een eigen versie van nu. Hoe zou het Wilhelmus in deze tijd klinken? Op een iPad werken ze via een muziek productie app een eigen versie uit. (Als voorbeeld staat er een korte videoclip onderaan deze pagina). Aan het einde van de workshop presenteren we aan elkaar en nemen we het originele klassieke Wilhelmus op én een eigen versie. 

Vier jaargetijden voor kleuters


Hoorspel maken

Lezen en stemacteren, dat zijn de belangrijkste leerdoelen bij de workshop HOORSPEEL 'T MAAR. Het onderwerp kan een kinderboek zijn, een boekje uit de serie 'Toneellezen' of een zelfverzonnen verhaal. Leerlingen krijgen ook les in opname techniek. Hoe werkt een mengpaneel en wie is de regisseur? We verdelen de rollen van stemacteurs, geluidenmakers en techneuten onder de leerlingen. Iedereen krijgt een rol bij het hoorspel maken. Ook maken we zelf geluidseffecten en muziek die passen bij het verhaal. Als je kiest voor het project dan zijn dit automatisch vaste onderdelen. Bij de eenmalige workshop staat alleen het voorlezen centraal.