Praatverhaal is een project waar leerlingen een (radio)podcast uitzending produceren en presenteren. Ze werken in 4 lessen toe naar een gezamenlijke podcast uitzending en kunnen in 3 na-schoolse project uren werken aan een eigen uitzending. Maak het project compleet met een docententraining om zelfstandig dit project te kunnen voortzetten.


Inhoud Les 1

Inhoud les 2

Inhoud Les 3

  • Les 1 - 'De redactie' waarbij de groep verdeeld wordt in 5 kleinere redactiegroepjes die elk gaan werken aan een programma onderdeel. We verdelen de verschillende rollen; presentator, side-kick en 3 reporters. We bepalen de inhoud van de uitzending en vullen het draaiboek. Leerlingen kunnen kiezen uit verschillende programma onderdelen (Bij mij thuis (woonomgeving) Wie ben ik over 5 jaar? (toekomstdroom) Talentspot (mijn talent)

 

  • Les 2 - 'Productie skills' de groepjes gaan het draaiboek verder uitwerken tot korte programma onderdelen. Ze krijgen tips over interview- en opnametechniek, hoe werkt een flashromrecorder?

 

Inhoud les 4

  • Les 4 - 'Klaar voor opname?' - We presenteren de live uitzending voor elkaar. Leerlingen presenteren hun uitzending in de pop-up radiostudio die live te volgen is voor de rest van de klas/school.

 

  • Les 3 - 'Reportage en jingles' - hoe maak je een uitzending? We werken aan een leader (programma muziek met aankondiging) en schrijven de presentatie teksten voor de uitzending. Ook maken we een jingle voor de uitzending aankondiging.

 

Beluister een voorbeeld van project Praatverhaal


Docententraining 1 uur 

Een les over project voorbereiding - tips en werkvormen over les journalistiek en media. Techniek - welke apparatuur is er in huis, voorbeelden van verschillende praktijkopstellingen. Praatverhaal uitbreiden naar andere thema's binnen de verschillende leerlijnen.


Radiotime! - podcast uitzending in het engels

Een podcast uitzending volledig in het engels? Dan worden leerlingen VO uitgedaagd om het mondelinge taalgebruik in het engels te oefenen. De inhoud van de engelstalige uitzending kunnen aansluiten op andere thema's zoals wereldorientatie en mens en samenleving.

Refugee Radio - vluchtelingen die in de buurt in opvang verblijven interviewen (engels) kan een vast onderwerp zijn voor de engelstalige uitzending.

About a song - onderwerp waarbij een engelse songtekst wordt onderzocht, welke artiest en waar gaat het over (vertalen).